2013. 11. 22.

Éves jelentések

Értesüljön legfrissebb híreinkről a facebookon és a twitteren!Nemzetközi távhő-projektek

Cikk továbbküldése
A cikk továbbküldéséhéz a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Gyergyószentmiklós távhőellátása

A gyergyószentmiklósi projekt az erdélyi város teljes fűtéshálózat-rendszerének felújítását, illetve racionalizálását célozza, és a két évre tervezett beruházás értéke eléri a 2,7 milliárd Ft-ot. 2009-ben a város hőtermelési kapacitása egy hőközpontba került, amihez egy 4,5 km hosszú gerincvezeték megépítésére is szükség volt.
A projekt első szakasza rekord gyorsasággal, mintegy másfél hónap alatt készült el, és a fűtési idényben már az új, csúcsminőséget képviselő rendszer üzemelt.
A teljes projekt megvalósulásával a városban jelentős, mintegy 40-50 %-os energia-megtakarítás érhető el. A fejlesztések által elért hatékonyságnövekedés eredményeképpen a városban a korábbi napi 2x2 órás fűtési szolgáltatás helyett jelenleg 24 órás távhőszolgáltatás üzemel, közel azonos energiahordozó felhasználási szint mellett.

A gyergyószentmiklósi projekt második fázisának keretében a szolgáltatás minőségének javítása és fenntarthatósága érdekében a vállalat egy biomassza-fűtőművet épített. Ezzel a város hőellátása 80 százalékban biomassza alapúvá válik, valamint a Város legnagyobb negyedének, a Bucsin negyednek távhő rekonstrukciója is megvalósult. Az új 9 MW hőteljesítményű biomassza blokk létesítésével a meglévő 12 MW fűtőművi teljesítményt 21 MW-ra növeltük. A hőtermelés jelentős mértékben támaszkodik a Gyergyószentmiklós környékén fellelhető fahulladékra. A fahulladék alapú biomassza tüzelésével csökkenthető a fűtőműnek a környezetre gyakorolt terhelése, így ökológiai szempontból is fenntarthatóvá tehető a távhőszolgáltatás. A beruházás összértéke 4 milliárd forint.

A fejlesztések eredményeképpen egy európai szinten is minden tekintetben korszerű, nagy hatékonyságú termelő-, szállító-, és elosztó hálózattal rendelkező távhőrendszer szolgálja ki a város lakosságának távhőigényét és jelentős, mintegy 40-50 százalékos energia-megtakarítást érhetünk el.

Zilah

Zilah távfűtési rendszerének üzemeltetési jogát a vállalat 2010 szeptemberében nyerte el 49 évre. Ez cégcsoportunk eddigi leghosszabb futamidejű szerződése. Zilahon egy 30 éves hálózatot vettünk át, amelynek több szakasza évek óta nem működik. A jelenleg is üzemelő rendszer hálózati vesztesége meghaladja a 40 százalékot. Ennek mihamarabbi javítása, felújítása szükséges ahhoz, hogy a továbbiakban gazdaságosan lehessen üzemeltetni a rendszert.

A vállalat által eddig tulajdonolt, illetve üzemeltetett hőkapacitás eddig 75 MWt volt, a zilahi rendszer teljes hőkapacitása további 75 MWt, villamos kapacitás pedig 12 MWe lesz. A rendszer korszerűsítése folyamán azok a területek élveznek prioritást, ahol a legtöbb fogyasztói igény merül fel. A csőhálózat nagy részének felújítása a beruházás első két évében megtörténik.

Marosvásárhely

Társaságunk 2010 októberében szerződést kötött Marosvásárhely önkormányzatával a város távhőrendszerének korszerűsítésére, valamint 25 évre szóló távhő- és melegvíz szolgáltatásra. Cégcsoportunk Marosvásárhely azon részein szolgáltat, ahol a korábban szolgáltató önkormányzati vállalat a kazánházakat már részlegesen felújította.
A kezdeti fázisban számos korszerűsítési munkálatot kívánunk elvégezni a hatékony és minőségi szolgáltatás biztosítása érdekében. A továbbiakban, a projekt környezeti fenntarthatósága és a gazdaságosság érdekében az energiahatékonysági fejlesztések mellett erőteljesen támaszkodunk majd a megújuló energiaforrásokra is. Terveink között szerepel a távhőrendszer racionalizálása is. A hálózat rekonstrukciója során az átvett, eddig egyedileg üzemeltetett 15 hőközpontot, 6 hőközpontba kötjük össze, amely az eddiginél jóval gazdaságosabb és hatékonyabb ellátást tesz lehetővé. A nagyobb hőkapacitású központokba kogenerációs gázmotorokat telepítünk majd. Ezek a műszaki megoldások jelentősen emelik majd a rendszer működési hatásfokát, az ellátásbiztonságot és –minőséget.