2013. 11. 22.

Éves jelentések

Értesüljön legfrissebb híreinkről a facebookon és a twitteren!Kogeneráció

A kogeneráció -más néven CHP (combined heat and power), azaz kombinált hő- és energiatermelés, villamos- és hőenergia együttes termelését jelenti egyazon primer energiaforrásból.

Cikk továbbküldése
A cikk továbbküldéséhéz a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.

E kettős energiatermelés nagy jelentőséggel bír energiahatékonysági szempontból azon fogyasztóknak, akik egyaránt felhasználnak hő- és villamos energiát, valamint ezen felhasználásukat ők maguk szeretnék kontrollálni. Egy további berendezés, egy abszorpciós hűtő beépítésével trigenerációról - azaz kapcsolt hőenergia, hidegenergia és villamos energia előállításról- beszélünk.

A kogeneráció legnagyobb előnye abban rejlik, hogy a kettős energiatermelés jóval nagyobb összenergetikai hatásfokkal valósítható meg, ami párhuzamosan a primer energiahordozó megtakarításával, költségcsökkenéssel és kevesebb káros anyag kibocsátásával jár. Ez a primer energiahordozó lehet gáz, de lehet biomassza is. Ugyan az utóbbinak a technológia jelenlegi állása szerint még vannak méretgazdaságossági korlátai, de ezek idővel egyre kisebbé fognak válni, éppen ezért társaságunk a jövőben a biomassza alapú kogenerációra szeretne jobban összpontosítani.

Ami a hagyományos villamos energiatermelés során hulladék hőként jelentkezik, annak a kogenerációs eljárással körülbelül a 2/3 részét tovább lehet hasznosítani. Ez pedig azt jelenti, hogy ezen berendezések hatásfoka 80-90% körüli, míg a hagyományos gázalapú villamos energiatermelés hatásfoka csupán 30-35% körüli.

Miután a megtermelt hőenergia gőz, illetve meleg víz formájában jelentkezik, így azok szállítása nagy távolságokra komoly nehézségekbe ütközik. Következésképpen a CHP erőművek decentralizáltan helyezkednek el és helyi energiaigényeket látnak el, első sorban helyi hőenergia igényeket, mint például épületek hűtését-fűtését, vízmelegítést és távhőszolgáltatást. A hővel ellentétben a megtermelt villamos energia elszállítására van lehetőség, amennyiben a termelő közvetlenül betáplálja a villamos energia hálózatba.

Magyarországon jelenleg negatív tapasztalatok övezik a gázzal hajtott motorokat a KÁT rendszer változásai miatt. Azonban társaságunk képes hatékonyan kivitelezni ezeket az alternatív tüzelésű kogenerációs rendszereket, melyekkel elsősorban a hőpiacot látjuk el az árampiaccal szemben.

A CHP technológia tehát használhat gázmotort, gázturbinát, biomasszát vagy üzemanyagcellát is.

A kogenerációs technológia alkalmazásának előnyei:

• Kedvező hatásfok
• Energia megtakarítás
• Független, decentralizált energiatermelés
• Szabályozható, rugalmas felhasználás
• Környezetkímélő