2013. 11. 22.

Éves jelentések

Értesüljön legfrissebb híreinkről a facebookon és a twitteren!Biomassza

A biomassza tágabb értelemben a Földön megtalálható teljes élő tömeget jelenti.

Cikk továbbküldése
A cikk továbbküldéséhéz a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Társaságunk szempontjából azonban a továbbiakban a biomassza kifejezést a szűkebb értelmében használjuk, ami alatt az olyan megújuló energiaforrásokat értjük, mint az energetikailag hasznosítható növények, melléktermékek, valamint növényi és állati hulladékok csoportjai. A biomassza három legnagyobb csoportja:
• az eltüzelhető biomassza,
• az elgázosítható biomassza,
• a bioüzemanyagok előállítására hasznosítható biomassza (Ezek közül az utóbbival társaságunk nem foglalkozik).

Az eltüzelhető biomassza körét olyan minimális nedvességtartalommal rendelkező növények és melléktermékek alkotják, melyek magas fűtőértékkel rendelkeznek. Ilyen például a tűzifa apríték (erdei lágy- és keménylombú erdőkből), fűrészüzemi hulladékok, lágyfa-energiaültetvények termékei (nyárfa), fűrészpor, ártéri hulladék, szalma, energiafű, fahulladék, brikett és pellet.

Felhasználásukra az E-Star olyan biomassza erőműveket hoz létre, amelyek 30-40 km sugarú körzetéből, a környékbeli alapanyagokból ellátható a fogyasztók hőigényének jelentős része. Azokon a helyeken, ahol a környék adottságai lehetővé teszik, a nagy fűtési igényű téli hónapokban a biomassza tüzelés által előállított hőenergia helyettesíti a hagyományos CHP alapú hőtermelés nagy részét, így jóval kisebb a földgáz felhasználás.

A biomassza fosszilis energiahordozókat (kőolaj, földgáz, kőszén) válthat ki, és mivel megújuló erőforrás, így alkalmazásával a Társaság nem csak hatékonyabb energia rendszert hoz létre, hanem igazodik a fenntartható fejlődés szellemiségéhez is.