2013. 11. 22.

Éves jelentések

Értesüljön legfrissebb híreinkről a facebookon és a twitteren!Napenergia

A napenergia olyan megújuló energiaforrás, amely nagyjából folyamatosan a rendelkezésünkre áll (évente nagyjából 2100 a napsütéses órák száma hazánkban) és könnyen hozzáférhetőnek mindősül. Hasznosításának köszönhetően CO2 kibocsátás takarítható meg.

Cikk továbbküldése
A cikk továbbküldéséhéz a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.

A Napból érkező energia hasznosítása történhet passzív és aktív módon.

Passzív napenergia-hasznosítás esetén az épület úgy működik, mint egy üvegház. Fontos, hogy milyen építőanyagból épül fel a ház és megépítésekor úgy tájolják az épületet, hogy a lehető legtöbb napsütést kapja és a szigetelése olyan legyen, hogy a lehető legkisebb legyen a hőveszteség télen. A nyári túlmelegedés ellen árnyékolókkal lehet védekezni és érdemes az épület helyiségeinek ideális elrendezésére is odafigyelni.

Aktív napenergia-hasznosítás a napenergia hőenergiává való átalakításával, napkollektor segítségével valósítható meg. A napkollektorok közvetlenül állítanak elő a fűtésre és a használati meleg víz előállításához, esetleg medencék fűtéséhez alkalmazható hőenergiát a Nap fényenergiájából. A napkollektor külső felületén lévő bevonat fényelnyelő tulajdonságának köszönhetően a napkollektorban keringő, jellemzően folyadék halmazállapotú hőcserélő közeg (amelyet egy szivattyú keringet) felmelegszik, és azután átadja a hőenergiáját a későbbiekben felhasználásra kerülő víznek, amelyet egy nagy tartályban lehet eltárolni. A napkollektorokat a tetőre kell helyezni, de a tartály az épületen belül nagyjából bárhol elhelyezhető. 1-1,5 m2 felületű napkollektorral biztosítani lehet a személyenként naponta felhasználásra kerülő meleg víz mennyiségét. Hőtermelésük nem korlátozódik a nyári hónapokra, kisebb hatásfokkal, de télen is üzemelnek.

A napkollektorokat nem csak családi házak esetében lehet gazdaságosan alkalmazni, hanem nagyobb méretekben is, társasházak, intézmények kiszolgálására. Ebben az esetben a beruházás megtérülési ideje jóval lerövidül (nagyjából 4-5 év). Használatuknak köszönhetően éves átlagban 60-70 %-os energia megtakarítás érhető el.